Behandeling

Je hebt een eetstoornis of misschien heb je zelfs wel het idee dat je een eetstoornis bent geworden. Dat is niet zo. Je bent alleen maar eetgestoord gaan doen omdat je je beter wilde voelen. Waarom? Dat ben je vast vergeten, omdat dit vaak onbewust gaat. Het eetgestoorde gedrag kun je afleren en daar wil Cuídate je graag bij helpen.

Het belangrijkste is dat jij nieuwsgierig bent naar wat ertoe geleid heeft dat jij dit bent gaan doen en wat je nodig hebt om het anders te gaan doen. Je hoeft het nog niet te weten maar je moet wel open staan om met jezelf aan de slag te gaan. Cuídate kan je namelijk niet beter maken, maar je wel heel veel leren over jezelf. Je leert over je patronen, over hoe een eetstoornis werkt en hoe je dit stapje voor stapje los kunt laten.

Binnen de behandeling gaan we samen naar de eetstoornis kijken en wat het je oplevert. Als het lichamelijk kan, laten we de eetstoornis even zoals hij is want dan krijgen we heel veel informatie over hoe jij met eten omgaat en welke dingen je belangrijk vindt. We kijken samen hoe je leven tot nu toe verlopen is (en als je niet alles weet kunnen je ouders helpen om dit goed in beeld te krijgen). We spreken steeds samen af welke stapjes haalbaar voor je zijn of dat we even pas op de plaats moeten maken. Bijvoorbeeld om meer informatie te krijgen over je patronen je eigen motivatie te sterken.

Het belangrijkste is dat we kijken naar de kern van je probleem en dat we de kern van de eetstoornis oplossen, want anders blijft de eetstoornis steeds terugkomen. We lossen je probleem op in jouw eigen tempo en op de manier die aansluit bij jou.

Je vindt waarschijnlijk dat je dit alleen moet kunnen en je niet aan moet stellen, maar we doen het samen. We betrekken je omgeving zoveel mogelijk bij de behandeling want de verandering in jou heeft invloed op je omgeving en samen hebben jullie enorm veel kracht waardoor het herstel een stuk sneller en effectiever verloopt.

“Marieke heeft veel ervaring en beheerst veel technieken die helpend zijn. Ze gaat naast je kind en het gezin staan vanuit een prettige respectvolle en gelijkwaardige houding. Ze levert maatwerk en sluit aan bij dat wat nodig is i.p.v. te werken vanuit starre protocollen. Dat is een klasse apart waar veel van geleerd kan worden!”
[Lees hier meer ervaringen van jongeren en hun ouders]

Ik vertel je niet hoe jouw herstel gaat verlopen, want zoals gezegd: iedereen is uniek en iedereen doorloopt zijn eigen proces. Wat ik daarin erg belangrijk vind is dat we vooral kijken naar wie jij bent en wat je wel en niet leuk vindt van jezelf. Want jij mag er helemaal zijn met al je leuke dingen en vooral ook met alles wat je moeilijk vindt!

Om goed af te spreken hoe we alles tijdens de behandeling gaan doen, maken we samen aan het begin van de behandeling een behandelplan, zodat het voor ons beide duidelijk is waar je aan wil werken. Tijdens de behandeling wordt er ieder half jaar een behandelplan-evaluatie gedaan en aan de hand daarvan wordt de behandeling bijgesteld en verbeterd. Aan het einde van ieder traject wordt ook de behandeling geëvalueerd en worden de verbeterpunten meegenomen in de kwaliteitsverbetering.

Denk je dat de werkwijze van Cuídate jou verder kan helpen? Dan plannen we een kennismakingsgesprek in, waarbij we samen kijken naar jouw huidige probleem en wat er nodig is om dat probleem achter je te laten. Je mag altijd iemand meenemen, graag zelfs! Dan kijken we samen of Cuídate daar de juiste plek voor is. Je hoeft niet op dat moment te beslissen, want ik weet hoe moeilijk het is om keuzes te maken. Ik wil je ook tijd geven om na de eerste kennismaking nog even na te voelen of de werkwijze en de persoon de juiste voor jou zijn. Dit is echt belangrijk want alleen als jij je vertrouwd voelt, zal je je open kunnen stellen en je angsten laten zien. Zonder die openheid kan er geen herstel plaatsvinden. Je bent van harte welkom!

[Lees hier meer over de vergoeding van de zorg]