Blog: Verborgen

De meeste mensen met een eetstoornis hebben het gevoel dat ze nergens meer goed in zijn. Dat ze geen idee hebben waarom ze er zijn.

Dit komt omdat je steeds met dezelfde gedachten en gevoelens naar jezelf blijft kijken en daarbij zoveel negatieve dingen ervaart dat er verder niets meer is.’ Zie je wel dat ik iedereen om me heen verdrietig maak’. ‘Zie je wel dat iedereen dunner is dan ik’. Allemaal gedachtes die niet helpend zijn om jezelf op een andere manier te zien.

Vandaag was ik in de tuin aan het werk en zag in de moestuin heel veel onkruid en dorre planten. Daarbij komen dan gedachtes als ‘het is niet goed gelukt dit jaar’, ‘ik heb geen groene vingers’.

Totdat ik de tuin van de andere kant ging bekijken en tot mijn verrassing de komkommer op de foto zag. Ondanks de dorre plant groeide er een prachtige komkommer die voor niemand zichtbaar was omdat we vanaf één kant naar de tuin kijken.

Zo is het ook met de krachten van jou. Vaak zijn ze nog niet zichtbaar en voelbaar maar alles is er al. Het enige wat je moet leren is om jezelf vanaf een andere kant te bekijken om te zien wat er ondertussen gegroeid is. Als je dit gaat zien ben je vaak verbaasd en kun je niet geloven dat dit bij jou hoort maar door steeds opnieuw vanaf de andere kant te kijken komt er beweging en kun je richting herstel gaan werken.

Voor de omgeving is het soms lastig om in deze fase vertrouwen te houden want ze zien echt wel dat jij je best doet maar het lijkt alsof er nog niet veel vooruitgang in je proces is. Bijvoorbeeld omdat je nog niet veel hebt kunt veranderen aan het eten. Maar ook zij moeten leren om vanaf een andere kant te kijken en niet meer te focussen op eten en gewicht. Soms is het namelijk zo dat iemand nog een keer de eetstoornis in moet duiken om helder te krijgen wat zijn/haar echte motivatie voor herstel is en hoe moeilijk dat ook voor de omgeving is vaak is dat niet te voorkomen. Je kan als omgeving dan niet anders doen dan goed voor jezelf blijven zorgen en de ander het voorbeeld te geven zodat zij dat kunnen volgen.

Durf jij om het hoekje te kijken? Ik gun het je zo………………..

Liefs Marieke