Fotocompliment 195

Saskia Veenstra

Sociaalpsychiatrisch verpleegkundige

Sinds juni 2023 werk ik als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Cuidate. Daarvoor heb ik veel gewerkt in en met gezinnen. Er was altijd een kind aangemeld met een diagnose en vaak was er sprake van ingewikkelde problematiek. Voor mij is de diagnose niet zo heel belangrijk, wel wil ik graag begrijpen wat de sterke kanten en uitdagingen zijn voor iemand en wat maakt dat iemand vastloopt. De omgeving (het gezin, maar ook school, vrienden en hobby’s) is in mijn ogen belangrijk om te betrekken om dit goed te begrijpen en bij de behandeling.

De laatste jaren heb ik veel gewerkt in crisissituaties, waarbij ik samen met ouders en andere belangrijke mensen om iemand heen de rust probeerde te bewaren en te kijken naar hoe we de situatie weer konden verbeteren. Vaak is zo’n crisis ook een mooie kans. Een kans om iets op een andere manier te gaan doen, een kans om met elkaar stil te staan en te kijken naar wat wel werkt en waar het beter of anders zou kunnen, al voel je op die momenten soms alleen maar paniek.

Bij Cuidate kan ik op huisbezoek komen en op de plek en de momenten die moeilijk zijn meekijken, meedoen en meedenken. Ik probeer me flexibel op te stellen en vindt het belangrijk om open en eerlijk te zijn naar elkaar. Door een vertrouwensrelatie op te kunnen bouwen met alle gezinsleden en aandacht te hebben voor de wensen, ervaringen en beleving van een ieder in het gezin probeer ik aan te sluiten bij wat er op dat moment leeft. In het gezin leef je samen en kun je elkaar ondersteunen en soms kun je het elkaar ook onbewust moeilijk maken. Het is belangrijk om daar respectvol en zonder oordeel met elkaar naar te kunnen kijken. Met de ervaring die ik in de loop van de jaren heb opgedaan, door ook te blijven kijken naar wat op dit moment bij het gezin past en maatwerk te bieden, door rustig te blijven en bereikbaar te zijn, hoop ik wat te kunnen bijdragen aan herstel.

Fotocompliment 146

Wat kan Cuídate voor jou betekenen?

Neem gerust contact met ons op om daar meer over te weten te komen!

Contact